Youth initiative for human rights

Inicijativa mladih za ljudska prava - Srbija

Osuda pokušaja “Naših” da spreče promociju portala “Kosovo 2.0”

Inicijativa mladih za ljudska prava oštro osuđuje pokušaj pokreta Srpski narodni pokret "Naši" (SNP „Naši“) da spreči promociju portala i magazina "Kosovo 2.0" na ovogodišnjoj "Šer" ("SHARE") konferenciji.

Ekstremistička organizacija SNP „Naši“ danas je u saopštenju za javnost tražila od državnih institucija da spreče održavanje promocije “prošiptarskog projekta Kosovo 2.0” na “Šer” konferenciji, kako bi izvršila pritisak na organizatore da odustanu od promocije.

U istom saopštenju SNP "Naši” su pozvali i “sve patriotske organizacije, srpske navijačke organizacije i rodoljube” da 28. aprila, kada je planirano održavanje promocije, ispred Doma omladine izraze “mirni protest protiv protivustavnog i skandaloznog delovanja organizacije Egzit”.

Inicijativa mladih za ljudska prava podseća da je protiv SNP „Naši“ u toku postupak zabrane pred Ustavnim sudom Republike Srbije i upozorava da se iz dosadašnjeg delovanja ove organizacije može zaključiti da njihov najavljeni protest tokom trajanja „Šer“ konferencije, kada se očekuje prisustvo velikog broja mladih iz regiona, neće biti miran i bez incidenata, što iziskuje reakciju nadležnih organa.

Pravo je organizatora “Šer” konferencije, kao i svih drugih, da slobodno uređuju svoj program, bez straha od fizičkih i verbalnih napada ekstemista.

Inicijativa posebno podržava promociju portala/magazina “Kosovo 2.0”, kao i sve organizacije koje doprinose uspostavljanju novih veza između mladih širom regiona, a od nadležnih institucija zahteva odlučnu reakciju kojom bi se ovakvi primeri zastrašivanja u budućnosti zaustavili.